Nie sme občianske združenie, ani iná nezisková organizácia, nie sme žiadny oficiálny spolok. Sme oveľa viac: sme KLUB NEREGISTROVANÝCH KUCHAJDSKÝCH MEDVEDÍKOV (KNKM). Členom nášho klubu sa automaticky stáva (či chce, či nechce) každý, kto sa stotožní, prípadne už stotožnený je, so základnou ideou klubu uvedenou v notovej osnove na našej home strane. Sú to slová, ktoré vyslovil väzeň Luke Jackson vo filme Cool Hand Luke (Frajer Luke) po zjedení 50 na tvrdo uvarených vajec za hodinu a vyhral tým svoju stávku. Bola to odpoveď na otázku spoluväzňa, ako je možné, že to dokázal: „Nemať na to, v tom je tá frajerina“. Nemať na to (a dokázať to!), v tom je tá frajerina. Herec, ktorý tohto filmového frajera stvárnil bol oscarový Paul Newman, človek, ktorý sa touto myšlienkou riadil po celý svoj život a ktorý o svojej životnej filozofii povedal: "Neustále potrebujem niečo robiť a som spokojný iba vo chvíľach, keď mám pred sebou nejakú úlohu, keď sa proti niečomu búrim, keď o niečo zápasím. Vždy som mal rád boj, vždy som rád prijímal výzvy."

 

A prečo kuchajdské medvedíky? Pretože to všetko začalo spontánne a neplánovane na Kuchajde (bratislavské jazero). Prvý člen kuchajdských medvedíkov – vtedy ešte nevediac, že sa tým členom stal – sa v zasneženej zime rozhodol vojsť do jazera. A pretože na to išiel rovnako, ako frajer Luke na tých 50 vajec, dokázal to. Odvtedy do ľadovej vody chodí pravidelne a stal sa ťahúňom a vzorom aj pre svojich nasledovníkov – ďalších kuchajdských medvedíkov.

 

Členom klubu kuchajdských medvedíkov sa ale môžeš stať aj bez toho, aby si liezol do ľadovej vody. A dokonca ani 50 na tvrdo uvarených vajec za hodinu nemusíš zjesť. Aby si sa tým členom stal, stačí veľmi málo (aj keď na prvý pohľad tak neprekonateľne veľa), napr.:

 

zbavíš sa svojho zlozvyku – dokážeš to, nájdeš odvahu  vzoprieť sa nespravodlivosti, malosti, vypočítavosti, skorumpovanosti, zlodejstvu – dokážeš to, prekonáš strach z presily a postavíš sa jej – dokážeš to, naučíš sa žiť so svojim hendikepom (prípadne ho otočíš na výhodu) – dokážeš to, zvíťazíš nad osamelosťou a nájdeš si pre seba niekoho blízkeho – dokážeš to, naučíš sa žiť so svojou bolesťou a nájdeš si nové životné výzvy – dokážeš to, zmieriš sa s prichádzajúcim koncom (čo sa nakoniec týka každého z nás bez ohľadu na vek a zdravotný stav) a budeš žiť svoj život naplno a šťastne. Ak si práve teraz dostal chuť niečo vo svojom živote zmeniť, kuchajdské medvedíky ti držia palce, aby sa ti to podarilo a radi ťa medzi sebou privítajú. Aby sa ti do nášho klubu ľahšie vstupovalo,  v sekcii TROCHU INAK nájdeš  sériu článkov, ktoré by sa mohli súhrnne nazvať  „Od terapie tmou po terapiu láskou“,  prostredníctvom ktorých sa kuchajdské medvedíky s tebou podelia o získané skúsenosti a poznania  z rôznych zaujímavých voľnočasových aktivít.

 

 

 

Životný príbeh Paula Newmana
(obyčajného človeka plného nedostatkov, ktorý ale vedel, že nemať na to, v tom je tá frajerina)

 

O otužovaní trochu inak (očami kuchajdských medvedíkov)